The best solution for all your logistics queries
Category Transport

Rotterdam blijft de grootste in nieuwe top 15 Europese havens

 

Vrijwel alle belangrijke havens in Europa hebben vorig jaar een fikse daling in de containeroverslag gekend. De haven van Rotterdam blijft desondanks nog altijd de grootste in Europa met een jaarlijkse overslag van 13,45 miljoen teu (-7%). Nummer twee Port of Antwerp-Bruges boekte 12,52 miljoen teu (-7,2%) en nummer drie Hamburg kwam tot 7,70 miljoen teu (-6,9%). Alleen de haven van Piraeus – nummer vier op de lijst – wist te groeien naar 5,10 miljoen teu (+2%). Dat blijkt uit de nieuwe top 15 containerhavens die havenprofessor Theo Notteboom heeft gemaakt.

 

Luchtfoto van de AMP Terminal op de Maasvlakte 2. Foto: Aerovista Luchtfotografie / Shutterstock.com

 

In deze top 15 kende verder alleen de Italiaanse haven Gioia Tauro (+5%) en het Portugese Sinies (+0,2%) groei. ‘De top 15 EU-havens behandelden samen 72,5 miljoen teu in 2023, oftwel 5,3% minder dan in 2022. Dit vergeleken met -4,2% in 2022 en +5% in 2021. De economische en geopolitieke situatie wordt weerspiegeld in de afgehandelde containervolumes’, licht Notteboom toe. De drie groeiers verklaart hij doordat ‘deze havens zich kenmerken door een hoge transhipment (zee-zee overslag)’.

 

‘Vanuit een langeretermijnperspectief kan de teu-groei in een aantal havens als nogal teleurstellend worden beschouwd. De containeroverslagcijfers voor 2023 van de Duitse havens Hamburg en Bremerhaven en de Franse haven HAROPA (Le Havre, Rouen en Parijs) bleven onder de behandelde volumes in 2007, het jaar vóór het begin van de financieel-economische crisis. Aan de andere kant van het spectrum boekten de relatieve nieuwkomers Gdansk, Sines en Piraeus de grootste verkeerswinst in de periode 2007-2023, terwijl Valencia het beste presteerde van de al langer gevestigde containerhavens’, merkt Notteboom verder op.

 

Bekijk hier de top 15 grootste Europese havens, gemaakt door Notteboom:

Bron: https://www.nt.nl/havens/2024/04/12/rotterdam-blijft-de-grootste-in-nieuwe-top-15-europese-havens/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_GBEN